Cortenstaal borderrand plaatsen? 6 tips

Cortenstaal borderrand plaatsen? 6 tips

Het plaatsen van een cortenstaal borderrand is een relatief eenvoudig project dat u zelf kunt uitvoeren. Een cortenstaal borderrand geeft uw tuin een strakke uitstraling en is een populaire keuze voor moderne tuinontwerpen. Ze dienen om bijvoorbeeld bloembedden en moestuinen af te bakenen, delen van uw tuin (zoals grind) af te scheiden en verhogingen te creëren.

Cortenstaal is een veelgebruikt materiaal vanwege de hoge duurzaamheid, weerbestendigheid en unieke uitstraling. Bij het installeren van de borderrand zijn er echter wel een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Hieronder vindt u enkele handige tips.

1. Cortenstaal borderrand plaatsen

Voordat u begint met het installeren van de cortenstaal borderrand, is het belangrijk om te bepalen waar deze precies geplaatst gaat worden. Hierbij is het van belang om rekening te houden met eventuele hoogteverschillen en bochten in uw tuin.

Meet nauwkeurig op hoeveel meter borderranden u in totaal nodig heeft, zodat u tijdens de klus niet plotseling zonder komt te zitten. Door van tevoren goed te bedenken waar u de borderrand gaat plaatsen en hoeveel u er nodig heeft, voorkomt u vertraging en frustratie tijdens de installatie. Zo kunt u zorgeloos genieten van uw nieuwe, strakke tuinontwerp.

cortenstaal borderrand

2. Bevestigingsmateriaal voor een cortenstaal borderrand

Bij het aanleggen van een cortenstaal borderrand is het prettig om te weten dat er geen extra bevestigingsmaterialen nodig zijn. Elke plaat is namelijk voorzien van pinnen van 8 centimeter aan de onderzijde.

Om de borderrand te plaatsen maakt u sleuven op de plekken waar u de rand wilt hebben. Vervolgens plaatst u de cortenstaal borderrand met de pinnen naar beneden in de sleuf. Door het schuifsysteem kunt u de platen vervolgens aan elkaar bevestigen.

Bij aanschaf van ons huismerk borderrand (106 x 16 cm) profiteert u van nog soepeler werken met het schuifsysteem. Dit zorgt voor een strakke bevestiging van de platen, zonder dat er sprake is van verspringing. Op deze manier creëert u gemakkelijk een moderne en strakke uitstraling in uw tuin.

3. Piketpaaltjes voor een cortenstaal borderrand van 2,3 meter

Bij het plaatsen van een cortenstaal borderrand van 2,3 meter is het wel belangrijk om piketpaaltjes te gebruiken om de borderrand stevig te kunnen bevestigen. Wij adviseren om elke 50 cm een piketpaaltje te plaatsen als de borderrand hoogteverschillen moet opvangen. Wanneer de borderranden voornamelijk decoratief zijn, is het plaatsen van piketpaaltjes om de 100 cm voldoende.

Op deze manier wordt de stevigheid van de cortenstaal borderrand gewaarborgd en voorkomt u dat deze gaat verschuiven of verzakken. Zo kunt u optimaal genieten van de strakke uitstraling en duurzaamheid van de borderrand.

4. Minder geschikt om langs water te plaatsen

Het is belangrijk om te weten dat een cortenstaal borderrand niet geschikt is om vlak langs water te plaatsen vanwege het karakter van de speciale staalmix waaruit cortenstaal bestaat.

Cortenstaal heeft afwisselend droog en nat weer nodig om een stevige roestlaag te behouden en om doorroesten te voorkomen. Daarom is het gebruik van cortenstaal als borderrand bij bijvoorbeeld een vijver niet geschikt.

Als u toch op zoek bent naar een borderrand voor langs een vijver, raden wij u aan om te kiezen voor een duurzame kunststof borderrand zoals Ecolat. Op deze manier kunt u toch genieten van een strakke afwerking zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de duurzaamheid van de rand.

5. Kies voor een cortenstaal borderrand met een geschikte rand

Er zijn verschillende randsoorten beschikbaar voor onze cortenstaal borderranden, elk geschikt voor een ander soort uitstraling en toepassing.

De Borderrand Recht heeft een gladde rand en is ideaal voor toepassingen met een strakke afwerking, rechte en hoekige vormen en het creëren van bochten. Dit type borderrand wordt vaak gekozen voor borders, verhogingen, tuin- en wandelpaden.

Als u rechte lijnen wilt maken, is de Borderrand Geplet een goede optie. Bij deze rand is de bovenkant omgevouwen, waardoor de afwerking minder scherp is. Dit kan handig zijn om ongelukjes in de tuin te voorkomen, vooral bij jonge kinderen.

Voor het maken van plantenbakken en moestuinen is de Borderrand Gezet ideaal. Deze variant heeft een robuuste en stevige rand, maar is minder geschikt voor ontwerpen met glooiende vormen en bochten. Kies dus de randsoort die het beste past bij uw specifieke project.

6. Pas op de vlekgevoeligheid van cortenstaal

Om problemen met roestvlekken op kleding, nabijgelegen bestrating of beplanting te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met de vlakgevoeligheid van een cortenstaal borderrand. In het begin kan cortenstaal namelijk roest afgeven, wat vlekken kan veroorzaken. Zorg daarom tijdens het installeren van de borderrand voor een veilige afstand tot deze elementen. Zo voorkomt u ongewenste roestvlekken en behoudt u de uitstraling van uw tuin.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat cortenstaal na verloop van tijd een mooie roestige patina ontwikkelt. Dit geeft de borderrand juist zijn unieke uitstraling. Laat de natuur zijn gang gaan en geniet van de prachtige veranderingen die cortenstaal in de loop der tijd ondergaat.

Met deze tips kunt u zelf aan de slag om een prachtige cortenstalen borderrand aan te leggen en zo uw tuin een strakke en moderne uitstraling te geven.

 • Kantopsluiting – Cortenstaal – 106 x 16 cm

  Oorspronkelijke prijs was: €12,95.Huidige prijs is: €8,50.
 • Multi-Edge – Cortenstaal – 100 x 17.5 cm – Kantopsluiting

  Oorspronkelijke prijs was: €12,95.Huidige prijs is: €8,75.
 • Kantopsluiting – cortenstaal – 106 x 24 cm

  14,95
 • Kantopsluiting – cortenstaal – 106 x 40 cm

  27,95

Share this post


Toegevoegd aan winkelmand: