Bij Worteldoek.nl worden cortenstaal borderranden met roestkleur geleverd

cortenstaal borderrand roestkleur roest

Bij Worteldoek.nl worden cortenstaal borderranden met roestkleur geleverd

Let op: Bij worteldoek.nl worden al onze cortenstaal borderranden standaard geleverd met een roestkleur, behalve de Multi-Edge. Deze variant moet nog het roestproces ondergaan.

Het komt vaak voor dat tuinliefhebbers verrast zijn wanneer hun pakketje cortenstaal arriveert zonder die kenmerkende bruinoranje roestkleur. Maak je echter geen zorgen, de bestelling is hoogstwaarschijnlijk correct. Er zijn namelijk twee opties als het gaat om cortenstaal: je kunt het al verroest ontvangen, of je kunt kiezen voor cortenstaal dat het roestproces nog moet doorlopen.

Bij veel (online) winkels is het gebruikelijk dat je borderranden van cortenstaal ontvangt die aanvankelijk lijken op gewoon zilverkleurig metaal. De roestkleur ontstaat vanzelf na ongeveer zes tot 18 maanden, afhankelijk van factoren zoals vochtigheid en weersomstandigheden. Het staal moet afwisselend nat en droog worden om te roesten. Als het staal te lang nat blijft, kan dit proces vertragen of zelfs stoppen.

De functie van roest

Cortenstaal, ook wel bekend als verweringsstaal, is erg geliefd vanwege de vele voordelen en de karakteristieke roestkleur. Het wordt voornamelijk gebruikt in tuinarchitectuur en landschapsprojecten. De natuurlijke roestlaag, ook wel patineerlaag genoemd, ontstaat vanzelf op cortenstaal en heeft een beschermende functie.

In tegenstelling tot gewoon constructiestaal worden er bij cortenstaal andere legeringselementen toegevoegd. Dit resulteert in een roestlaag die sterker en beter hecht dan bij de meeste andere staalsoorten, waardoor cortenstaal extra duurzaam is.

Hoe lang duurt het vormen van de roestkleur?

In het begin kan een cortenstaal borderrand die zonder roest wordt geleverd, er ongeveer hetzelfde uitzien als een verzinkte variant. De kenmerkende roestkleur ontwikkelt zich vanzelf na ongeveer zes tot 18 maanden, afhankelijk van factoren zoals luchtvochtigheid en weersomstandigheden. Het staal moet regelmatig nat en droog worden om de roestlaag te vormen. Als het staal te lang nat blijft, kan dit proces vertragen of zelfs stoppen.

Nadat de roestlaag zich heeft gevormd, vertraagt het oxidatieproces na enkele maanden, waardoor het materiaal niet verder doorroest. Over het algemeen blijft de binnenkant van het cortenstaal vele tientallen jaren in goede staat. Dit maakt het bijzonder geschikt voor een onderhoudsvrije tuin.

Het versnellen van het roestproces

Als je borderranden hebt aangeschaft die nog niet verroest zijn, zal het roestproces vanzelf beginnen na plaatsing. Je kunt dit proces versnellen door een oplossing van zout water te gebruiken. Spray dagelijks (of zelfs meerdere keren per dag) zout water over de borderranden en je zult binnen enkele dagen tot weken roestvorming zien. Herhaal dit totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. Vanaf dat moment zal het roestproces langzaam doorgaan gedurende vele jaren.

Meer informatie over onze cortenstaal borderranden

Bij worteldoek.nl bieden we een breed scala aan cortenstaal borderranden in verschillende soorten en maten. Als je vragen hebt over cortenstaal of onze service, neem dan gerust telefonisch contact met ons op via 0228 748 123 of stuur een e-mail naar [email protected]. We staan klaar om je verder te helpen.

Bannerafbeelding door project.0251

Share this post


Toegevoegd aan winkelmand: