Cortenstaal borderrand aanleggen? Met deze 7 tips doe je dit eenvoudig zelf!

Cortenstaal borderrand aanleggen? Met deze 7 tips doe je dit eenvoudig zelf!

Een cortenstaal borderrand aanleggen is eenvoudig zelf te doen. Een borderrand geeft een strakke uitstraling en vind je vaak terug in de moderne tuin. Daarnaast worden borderranden gebruikt voor het afbakenen van bijvoorbeeld bloembedden en moestuinen, voor het afscheiden van delen van uw tuin (bijvoorbeeld grind) en voor het creëren van verhogingen.

Cortenstaal is een populaire materiaalsoort vanwege de hoge duurzaamheid, weerbestendigheid en unieke uitstraling. We geven een aantal tips waar u rekening mee kunt houden tijdens de installatie.

1. Bepaal waar de cortenstaal borderrand geplaatst gaat worden

Bedenk van tevoren waar u de cortenstaal borderrand gaat plaatsen en houd rekening met eventuele hoogteverschillen en bochten. Meet nauwkeurig op hoeveel meter borderranden u in totaal nodig heeft. Zo weet u zeker dat u een kloppend aantal borderranden besteld en niet tijdens de klus hoeft te stoppen.

2. Geen bevestigingsmateriaal nodig

In het geval van een cortenstaal borderrand is de aanleg zeer eenvoudig en heeft u heeft geen aanvullend bevestigingsmateriaal nodig. Aan de onderzijde van elke plaat bevinden zich pinnen van 8 centimeter.

Nadat u sleuven heeft gemaakt in de tuin op de plek waar de borderranden geplaatst gaan worden, plaatst u de cortenstaal borderrand vervolgens met de pinnen naar beneden in de sleuf.

Bevestig de platen aan elkaar door middel van het schuifsysteem. Heeft u ons huismerk borderrand (106 x 16 cm) aangeschaft? Dan werkt het schuifsysteem nog soepeler en kunt u rekenen op een strakke bevestiging zonder verspringing van de platen.

3. Cortenstaal borderrand van 2,3 meter wel met piketpaaltjes

Bij de cortenstaal borderrand 230 cm zijn piketpaaltjes wel nodig om de borderrand stevig te kunnen bevestigen. Wij adviseren om elke 50 cm een piketpaaltje te plaatsen als er een hoogteverschil opgevangen moet worden met de borderrand. Zijn uw borderranden voor de sier? Dan is het plaatsen van piketpaaltjes om de 100 cm voldoende.

4. Niet langs de vijver

Vanwege het karakter van de speciale staalmix waar cortenstaal uit bestaat, is een cortenstaal borderrand niet geschikt om vlak langs water te plaatsen.

Corten moet afwisselend droog en nat kunnen worden om een stevige roestlaag te behouden en om doorroesten te voorkomen. Voor toepassingen zoals een vijver is cortenstaal dus minder geschikt.

Bent u toch op zoek naar een borderrand voor langs een vijver? Kies dan liever voor een duurzame kunststof variant zoals Ecolat.

5. Kies voor een geschikte rand

Onze cortenstaal varianten zijn beschikbaar met verschillende randen. Elke randsoort is geschikt voor een ander soort uitstraling en toepassing.

Borderrand recht beschikt over een gladde rand en is geschikt voor toepassingen met een strakke afwerking, rechte en hoekige vormen en het creëren van bochten. Deze borderrand wordt het meest gekozen als border, voor verhogingen en tuin- en wandelpaden.

Voor het maken van rechte lijnen kunt u ook kiezen voor borderrand geplet. Bij deze rand is de bovenkant omgevouwen waardoor de afwerking minder scherp is. Dit kan wenselijk zijn om ongelukjes in de tuin bij jonge kinderen te voorkomen.

Voor het maken van plantenbakken en moestuinen is de borderrand gezet ideaal. Deze variant beschikt over een robuuste en stevige rand, maar is niet geschikt voor het creëren van ontwerpen met glooiende vormen en bochten.

6. Vlekgevoelig

Let er tijdens de installatie op dat u geen lichte en nette kleding draagt, want cortenstaal geeft flink af en de bruinoranje is niet zo makkelijk te verwijderen.

Het aanleggen van een cortenstaal borderrand is eenvoudig en kan goed zelf worden gedaan. Heeft u toch nog vragen? Neem dan hier contact met ons op om de klus samen door te nemen. We wensen u veel succes met uw tuinproject!

 • Kantopsluiting – Cortenstaal – 106 x 16 cm

  8,50
 • Multi-Edge – Cortenstaal – 100 x 17.5 cm – Kantopsluiting

  12,95
 • Kantopsluiting – cortenstaal – 106 x 24 cm

  14,95
 • Kantopsluiting – cortenstaal – 106 x 40 cm

  27,95

Share this post


Toegevoegd aan winkelmand: